Nyheder fra Fælleskøkkenet

Historien om gratinkost i Fælleskøkkenet

oktober 22, 2021

Antallet af personer med tygge, - og synkebesvær er stigende og derfor laver Fælleskøkkenet også mad til personer med den form for gener.

Dysfagikost, kost med modificeret konsistens dækker tre trin;

• Blød kost
• gratin
• puré.

Dysfagidiæt følger ernæringsprincipperne for ”kost til småtspisende”, det vil sige en kostform karakteriseret ved små, overkommelige portioner af mad med stor energitæthed, fordelt på mange måltider og med særlig vægt på mellemmåltidernes ernæringsmæssige bidrag. Det er ikke kun ældre personer der får Dysfagikost, det kan også være neurologiske-, cancer eller KOL patienter.

Her i Fælleskøkkenet begyndte rejsen i 2017, da to af vores medarbejdere påtog sig den spændende opgave med at udvikle hjemmelavet gratinkost. Denne type af Dysfagikost betyder at personer primært bruger tungen til at bearbejde maden. Udviklingen af gratinkost har krævet mange forsøg og tilpasninger, så den rette smag og konsistens opnås. Fælleskøkkenet er stolte af den udvikling, der er sket – at vi kan tilbyde hjemmelavet gratinkost, der er varieret og med en høj lødighed – og rejsen er ikke slut endnu.

Alle opskrifter er udviklet med tanke på at anvende naturlige energitætte råvarer som fløde, smør og æggeblommer, der giver maden det ekstra energi som kosttypen kræver.
Det har også været vigtigt at få maden til at ligne almindeligt mad i det omfang det er muligt. F.eks. er kylling lavet i en form så det ligner et kyllingelår – formene anvendes for at højne den samlede spiseoplevelse.

En hovedret består som en almindelig hovedret af kød, kartofler, grøntsager og sauce, maden har bare ændret konsistens og udseende. Alle råvarerne tilberedes på almindelig vis for at få de rette smage til videre forarbejdning hvorefter de blendes og der tilsættes æg, fløde eller smør inden kød og grøntsager formes. Saucen har i forvejen den rette konsistens, men den tilsættes ekstra fløde. Kartoflerne laves til kartoffelmos og sies meget grundigt inden de formes og anvendes som gratinkost. Der tilbydes syv hovedretter og biretter ugentligt. Læs mere

koldskål med kammerjunker

juni 15, 2021

Koldskål med kammerjunker
Skal kammerjunkerne knuses eller halveres før eller efter koldskålen er hældt op? Det er en af sommerens lystige diskussioner over sommerdessertens veldækkede bord. Madhåndværkerne har pisket en æggesnaps og rørt de gode råvarer sammen for at få en fyldig og cremet konsistens. Smagen af koldskålen er let og syrlig sammen med den aromatiske vaniljeduft - velbekomme.

Historien om koldskål
Koldskål og kammerjunkerne har en rig historie bag sig fortæller madhistoriker Else Marie Boyhus. Opskriften har ændret sig væsentligt siden starten af det 20. århundrede. Fru Constantins Kogebog fra 1902 indeholdt en enkelt opskrift med kærnemælk men de mere almindelige anvendte opskrifter indeholdt ikke mælkeprodukter.

Koldskålen blev omkring denne tid lavet af frugt, vin eller øl og serveret med kammerjunker og forskellige makroner eller sukkerglaserede hvedebrødscroutoner. I de tre udgaver blev den serveret som en forret.

Kærnemælken som er et restprodukt fra smørproduktionen blev ikke anvendt som menneskeføde, men anvendt som svinefoder, hvilket betød at der gik lidt tid inden alle anerkendte råvaren som mad til mennesker. I løbet af 1920’erne blev kærnemælken en fast del af den nutidige koldskål.

Historien om kammerjunker
Kammerjunkere er i familie med tvebakken, men den smager sødt som en småkage og er tør som en kiks. Kammerjunkere bliver dog til på samme måde som tvebakken som først blev bagt som en bolle og derefter delt på midten og bagt igen for at få det sprøde bid. Man formoder at eftersom kammerjunken ikke kunne defineres som enten småkage, kiks eller tvebak blev den opkaldt efter lavest rangerende titel inde ved hoffet - kammerjunker eller i forkortet udgave junker. Titlen er ikke uddelt til nogen ved det danske hof siden Christian d. 10.´s tid som regent. Ofte var det unge adelsmænd som havde den titel og arbejdede som lavest rangerende med servicering og opvartning af de adelige eller personer ved hoffet. Læs mere

Fælleskøkkenets julebag

december 16, 2020

Når julen nærmer sig går de fleste danskere, store som små i køkkenet og bager højtidens småkager, som er en uundværlige del af julen. Fælleskøkkenets madhåndværkere glæder sig hvert år til juleforberedelserne, hvor de traditionelle julesmåkager bages.

Julepakken Fælleskøkkenet sender ud, i juleugen, består af tre forskellige slags julesmåkager:
• Chokoladespecier
• Finskbrød
• Vaniljekranse.

Småkagerne har forskellige dekorative former som pynter kaffebordet – velbekomme.

Småkagens historie
I Danmark er der en lang tradition for at bage småkager. De små sprøde kager har været en del af historien siden middelalderen. Småkagerne var ikke kun til julehøjtiden, men også til fest og ofte brugt som en gave. Småkagerne var dengang mere krydrede og lavet på andre meltyper end den fine hvide hvedemel som anvendes i dag. Før ovnen gjorde sit indtog, blev småkagerne kogt i olie.
Vaniljekransen er af ”nyere” dato ca. 1840’erne og er velkendt med sin vaniljesmag og runde stjerneform med hul i midten. Finskbrød høre også til nyere tids småkager, hvor den er fundet i ”Frøken Jensens kogebog” i 1901. Finskbrød er aflange firkanter med perlesukker og hakkede mandler og nødder på toppen. Om småkagen har relation til Finland er der ikke noget der tyder på. Chokoladespecier eller blot specier er også dateret ca. til 1840’erne. Specierne kan tilsættes forskellige smage - Fælleskøkkenet har valgt at tilføje chokolade. De danske småkager er ikke blot en succes herhjemme, men også ude i verden, især eksport til USA og Asien. Læs mere

Mortens aften

november 11, 2020

Traditionen tro serverer Fælleskøkkenet and til” Mortens aften” som vi fejrer d. 10 november.
Menuen består af mørt andebryst - og lår med kogte hvide kartofler, brunede kartofler, skysauce og rødkål. Fælleskøkkenets madhåndværkere, anbefaler at pifte retten op med lidt surt eller sødt. Dertil byder menukortet også på ris a la mande med kirsebærsauce, lavet på kirsebærsaft fra Frederiksdal, til dessert – Velbekomme.

Morten Bisp
Historien om Morten Bisp og gæssene kom først til Danmark mange år efter at danskerne var overgået til den protestantiske kirke. Derfor skiftede historien også karakter, da Morten Bisp i virkeligheden hed Martin og var katolsk helgen tilbage i 300 tallets Romerrige.
Morten blev som ung mand kaldet til munkehvervet og havde et ry af at være en god og hellig mand, derfor ville befolkningen i Tours vælge ham til biskop. Det var Morten ikke interesseret i, derfor gemte han sig i en gåsesti, men gæssene skræppede op over det uventede besøg. Morten blev afsløret og tvunget til at påtage sig embedet som biskop i byen Tours. Som gengæld på gæssenes afsløring, blev det bestemt at hver hustand skulle slagte mindst én gås og spise den, på den dag, hvor Morten blev afsløret. På den måde fik han hævn over gæssene.
I Danmark spises der både and og gås ”Mortens Aften”. Da gæs var en eksklusiv spise, valgte bønderne i 1800 tallets Danmark, ofte at sælge gæssene og selv spise andre slags fjerkræ til ”Mortens Aften”. Læs mere