Mør and til Mortens aften

Mør and til Mortens aften
 
november 11, 2021
Traditionen tro serverer Fælleskøkkenet and til” Mortens aften” som vi fejrer d. 10 november. Menuen består af mørt andebryst - og lår med kogte hvide kartofler, brunede kartofler, skysauce og rødkål. Fælleskøkkenets madhåndværkere, anbefaler at pifte retten op med lidt surt eller sødt. Har du plads til en dessert på den traditionsrige aften byder menukortet også på risalamande med kirsebærsauce – Velbekomme.

Læs mere om historien bag Mortens aften

Morten Bisp

Historien om Morten Bisp og gæssene kom først til Danmark mange år efter at danskerne var overgået til den protestantiske kirke. Derfor skiftede historien også karakter, da Morten Bisp i virkeligheden hed Martin og var katolsk helgen tilbage i 300 tallets Romerrige.

Morten blev som ung mand kaldet til munkehvervet og havde et ry af at være en god og hellig mand, derfor ville befolkningen i Tours vælge ham til biskop. Det var Morten ikke interesseret i, derfor gemte han sig i en gåsesti, men gæssene skræppede op over det uventede besøg. Morten blev afsløret og tvunget til at påtage sig embedet som biskop i byen Tours. Som gengæld på gæssenes afsløring, blev det bestemt at hver hustand skulle slagte mindst én gås og spise den, på den dag, hvor Morten blev afsløret. På den måde fik han hævn over gæssene.

I Danmark spises der også and ”Mortens Aften”. Da gæs var en eksklusiv spise, valgte bønderne i 1800 tallets Danmark, ofte at sælge gæssene og selv spise andre slags fjerkræ til ”Mortens Aften”.