NYT projekt - ny emballage

NYT projekt - ny emballage
 
juli 05, 2017
PRESSEMEDDELELSE 5. juli 2017 Nu skal ældremaden gøres mere lækker Lolland og Guldborgsund Kommuner har fået knap 12 millioner kroner til at udvikle ny emballage der skal gøre ældremaden indbydende og velsmagende. Det sker i samarbejde med Fælleskøkkenet og Aalborg Universitet. Hvordan kan man øge ældres appetit og give dem bedre smagsoplevelser? Det er et spørgsmål som mange kommuner stiller, men nu går Lolland og Guldborgsund Kommuner forrest, for at give de ældre bedre madoplevelser.

De to kommuner har i samarbejde med Fælleskøkkenet i Sakskøbing og Aalborg Universitet, dannet projekt ’Bord Dæk Dig’, der skal arbejde innovativt med levering og anretning af den mad de ældre modtager – og til det har de modtaget knap 12 mio. kr., ud af en pulje på 25 mio. kr., som sundheds- og ældreministeriet har uddelt
- ’Bord Dæk Dig’ handler om at levere et godt måltid til ældre borgere i eget hjem og derigennem at forebygge underernæring og væsentligt at fremme trivsel hos ældre i eget hjem ved at bidrage til optimering af madservicen, siger formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Lolland Kommune, Marie-Louise Brehm Nielsen.
Helt konkret skal de udvikle ny emballage til den centralt fremstillede mad, som kan bevare alle madens kvaliteter fra gryde til bord, så den både dufter og smager godt, også når maden færdigtilberedes. Nye kartofler skal således smage som nye kartofler, når de ældre spiser den.
Samtidig skal der arbejdes med udseendet af emballagen, så den ser mere indbydende og hyggelig ud.
- Æstetikken er vigtig i den hjemlige servering af Den Gode Hverdagsmad – vi skal udvikle og afprøve nye emballagetyper med større hjemlighed. Det kunne være en ny emballagetype i stil med det Danske Musselmalede Stel i nyt fleksibelt design, med fokus på kommunikation af måltidet, siger Professor Anne Marie Fisker, Center for Food Science, Design & Experience på Aalborg Universitet.

- Emballagen er i mange tilfælde madens ansigt udadtil og det førstehåndsindtryk vi får, når man modtager mad, der bliver bragt til hjemmet. Det er her forventningens glæde til det gode måltid skabes. Kort og godt kan emballagen bidrage til at fremme appetitten, siger Bo Abildgaard, formand for Folkesundhed og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune. – Noget af det mest afgørende for de ældres livskvalitet, er maden. Det løfter humøret og er godt for både krop og sjæl, når den mad de spiser er frisk, dufter godt og ser lækker ud.
På Fælleskøkkenet, der leverer ældremaden til de to kommuner, ser de frem til at kunne øge de ældres appetit gennem bedre madoplevelser. - At levere et godt måltid til ældre borgere i eget hjem handler om mere end blot gode råvarer, men om helheden omkring Den Gode Hverdagsmad. Det handler også om de betingelser, maden tilberedes under og om emballagen, siger køkkenchef Kirsten Skovsby, Fælleskøkkenet I/S.
I alt havde 46 kommuner ansøgt puljen til forsøg med tilgange til levering og anretning af mad, som ældre modtager via madservice. Seks projekter blev godkendt, efter grundig faglig vurdering i Sundhedsstyrelsen, hvor ’Bord Dæk Dig’ klart er det største projekt, med et tilskud på knap 12 millioner ud af de tildelte 25 millioner.

Fakta
Forskningsprojektet bliver sat i gang den 1. september 2017 og bliver afsluttet 31. august 2020.
Der er blevet tildelt Guldborgsund og Lolland Kommuner knap 12 millioner kroner fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje på 25 millioner kroner til projekt ”Bord dæk dig- projekt for fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af æstetikken og teknologien i madservice”. Projektet bliver forankret på Center for Food Science, Design & Experience på Aalborg Universitet med Fælleskøkkenet som primær partner.

 Se mere – Sundheds- og Ældreministeriet: