Gammeldags gule ærter

Gammeldags gule ærter
 
november 03, 2020
Én af Fælleskøkkenets klassiske danske retter ” gule ærter med flæsk og medister”, er på menukortet i efterårs- og vintersæsonen. Fælleskøkkenets gule ærter tilberedes på friske suppeurter og grisetæer fra Lollandsgrisen. Fælleskøkkenet arbejder med at gøre brug af hele grisen, som et led i at arbejde bæredygtigt og i overensstemmelse med FN’s 17 verdensmål. Fælleskøkkenets madhåndværkere serverede i uge 44 den fyldige suppe smagt til med timian og eddike, sammen med kogt letsaltet flæsk og sprængt medister af lollandsgrisen. Derudover anbefaler Fælleskøkkenet at give retten et sidste pift med sennep, syltede rødbeder og for dem, der gerne vil have en skarpere smag lidt eddike - velbekomme. Tørrede ærter har været en vigtig næringskilde helt tilbage i Danmarks bronzealder, da råvaren kunne gemmes og bruges igennem vinteren. Marcus Looft skrev i 1766 en kogebog, hvor retten dokumenteres første gang. Retten omtales også som søbemad – mad der koges i en gryde og spises med ske.