Mortens aften

Mortens aften
 
november 11, 2020
Traditionen tro serverer Fælleskøkkenet and til” Mortens aften” som vi fejrer d. 10 november. Menuen består af mørt andebryst - og lår med kogte hvide kartofler, brunede kartofler, skysauce og rødkål. Fælleskøkkenets madhåndværkere, anbefaler at pifte retten op med lidt surt eller sødt. Dertil byder menukortet også på ris a la mande med kirsebærsauce, lavet på kirsebærsaft fra Frederiksdal, til dessert – Velbekomme. Morten Bisp Historien om Morten Bisp og gæssene kom først til Danmark mange år efter at danskerne var overgået til den protestantiske kirke. Derfor skiftede historien også karakter, da Morten Bisp i virkeligheden hed Martin og var katolsk helgen tilbage i 300 tallets Romerrige. Morten blev som ung mand kaldet til munkehvervet og havde et ry af at være en god og hellig mand, derfor ville befolkningen i Tours vælge ham til biskop. Det var Morten ikke interesseret i, derfor gemte han sig i en gåsesti, men gæssene skræppede op over det uventede besøg. Morten blev afsløret og tvunget til at påtage sig embedet som biskop i byen Tours. Som gengæld på gæssenes afsløring, blev det bestemt at hver hustand skulle slagte mindst én gås og spise den, på den dag, hvor Morten blev afsløret. På den måde fik han hævn over gæssene. I Danmark spises der både and og gås ”Mortens Aften”. Da gæs var en eksklusiv spise, valgte bønderne i 1800 tallets Danmark, ofte at sælge gæssene og selv spise andre slags fjerkræ til ”Mortens Aften”.