Fælleskøkkenets julebag

Fælleskøkkenets julebag
 
december 16, 2020
Julesmåkager Når julen nærmer sig går de fleste danskere, store som små i køkkenet og bager højtidens småkager, som er en uundværlige del af julen. Fælleskøkkenets madhåndværkere glæder sig hvert år til juleforberedelserne, hvor de traditionelle julesmåkager bages. Julepakken Fælleskøkkenet sender ud, i juleugen, består af tre forskellige slags julesmåkager: • Chokoladespecier • Finskbrød • Vaniljekranse. Småkagerne har forskellige dekorative former som pynter på kaffebordet – velbekomme. Småkagens historie I Danmark er der en lang tradition for at bage småkager. De små sprøde kager har været en del af historien siden middelalderen. Småkagerne var ikke kun til julehøjtiden, men også til fest og ofte brugt som en gave. Småkagerne var dengang mere krydrede og lavet på andre meltyper end den fine hvide hvedemel som anvendes i dag. Før ovnen gjorde sit indtog, blev småkagerne kogt i olie. Vaniljekransen er af ”nyere” dato ca. 1840’erne og er velkendt med sin vaniljesmag og runde stjerneform med hul i midten. Finskbrød høre også til nyere tids småkager, hvor den er fundet i ”Frøken Jensens kogebog” i 1901. Finskbrød er aflange firkanter med perlesukker og hakkede mandler og nødder på toppen. Om småkagen har relation til Finland er der ikke noget der tyder på. Chokoladespecier eller blot specier er også dateret ca. til 1840’erne. Specierne kan tilsættes forskellige smage - Fælleskøkkenet har valgt at tilføje chokolade. De danske småkager er ikke blot en succes herhjemme, men også ude i verden, især eksport til USA og Asien.